+370 614 93670

Sodo pertvarkos projektas

Apie

Individualaus namas. Sklypo plotas – 13 arų.

Vieta

Vilniaus raj.

Projektavimo apimtis

Atsižvelgiant į namo architektūrą bei esamą aplinką pasirinktas klasikinis apželdinimo stilius. Atliktas sklypo funkcinis zonavimas, suplanuotos papildomos poilsio vietos, kietosios dangos, mažosios architektūros elementai, įvertinti esami brandūs augalai.

Kontekstas ir projektavimo užduotis:

Daugelį metų kurtame sode jau augo nemažai gražių, išpuoselėtų augalų, tačiau trūko išbaigtumo, jaukumo, harmonijos. Klientai niekaip negalėjo apsispręsti kaip viską apjungti, kur ir ką toliau sodinti. Terasoje buvo labai karšta. Buvo svarstoma įsirengti stoginę kaitros sumažinimui.

Mūsų sprendimai:

Sklypas suskirstytas į funkcines zonas: Kadangi jau buvo įrengtas ne mažas daržas, kartu su klientais nuspręsta buvo jį sumažinti ir toje vietoje įrengti vaikų žaidimų aikštelę – batutą, namelį su sūpynėmis. Suplanuota grilio zona arti terasos iki šiol visiškai nenaudojamoje sklypo vietoje, taip racionaliai buvo išnaudotas sklypo plotas ir užtikrintas patogumas – maisto gamyba „arti stalo“ ir virtuvės. Numatyta įrengti dar vieną jaukią pasisėdėjimo vietą – ugniakuro zoną, iš kurios atsiveria visiškai kita sklypo perspektyva, nei iš terasos.

Suprojektuotos kietosios dangos – takus, ugniakuro zonos aikštelę nuspręsta įrengti iš skaldyto skalūno plokščių. Vietomis akmens plokščių tarpus užpildant čiobrelio kilimu.

Funkcinės zonos atribotos želdiniais. Siekta maksimaliai prisitaikyti prie jau sklype augančių augalų. Kai kuriuos suplanuota persodinti. Esami želdiniai apjungti į vientisas kompozicijas. Atsižvelgiant į namo architektūrą, esamą aplinką pasirinktas klasikinis apželdinimo stilius. Bus pasodinta ne mažai rožių, panaudoti obeliskai raganėms vytis. Jie suteiks struktūrą, pagyvins vaizdą ir žiemos metu.

Sukurtas šešėlis poilsio zonoje – terasoje: nuspręsta vietoje stoginės, kuri būtų užtamsinusi patalpą namo viduje, pasodinti nedidelio augumo medžius. Ateityje jie tarsi skėstis suteiks šešėlį ir sumažins kaitrą terasoje.

Galutinis rezultatas:

Maksimaliai išsaugant jau sklype esamus brandžius augalus buvo sukurta harmoninga visuma. Naujame projekte atsirado vietos vaikų žaidimų aikštelei, naujoms poilsio bei maisto gaminimo zonoms. Apjungti želdynai padėjo sukurti vientisumo bei išbaigtumo efektą.

PRIEŠ

PO

Paslaugos

Konsultacija

Projektavimas

Įgyvendinimas

Klientų atsiliepimai: