+370 614 93670

Rudenį žydintys augalai iš prestižinės gėlių parodos Londone
1 sausio, 2021

Rudenį žydintys augalai prestižinėje parodoje „RHS Chelsea Flower Show 2021“ buvo neįprasti čia, nes ši paroda paprastai vyksta pavasarį. Kadangi parodomieji sodai, sukurti specialiai šiai parodai, diktuoja kraštovaizdžio madas visam pasauliui, pasižiūrėkime, kokie augalai buvo panaudoti juose. Kraštovaizdžio dizainerė Gina Gajauskienė (“Sodo magai“) buvo ten nuvykusi ir dabar dalinasi savo įžvalgomis.

Parodos lankytojų favoritai
Lina Liubertaitė: Gina, yra tekę girdėti, kad komisijos išrinkti geriausi parodomieji sodai nebūtinai sutampa su lankytojų simpatijomis. Kaip nutiko šiemet?

Gina Gajauskienė: Šiais metais „RHS Chelsea Flower Show“ auksą laimėjo keturi sodai: „The M&G Garden“, „Yeo Valley Organic Garden“, „Trailfinders’ 50th Anniversary Garden“ bei „Guangzhou Garden“. Pastarasis nusinešė ir šių metų geriausiojo („Best in Show 2021“) apdovanojimą (šiuos sodus bei jų vienijančias idėjas apžvelgėme šiame straipsnyje).

Ir vis dėlto pastebėjau, kad didelio parodos lankytojų susidomėjo sulaukė „60° EAST a Garden between Continents“ sodas, sukurtas Jekaterinos Zasukhina ir Carly Kershaw. Daugelio parodos lankytojų nuomone, geriausiojo („Best in Show“) titulo nusipelnė būtent jis.

Savo spalvomis, tekstūromis, elementais sodas primena Uralo kalnų kraštovaizdį. Nors tai yra natūralistinė, kraštovaizdžiu paremta kompozicija, primenanti kalnų viršūnes, miškus, upes ir kalnų šlaitus, vis dėlto šis sodas yra sukurtas miestui. Įdomu tai, kad visi panaudoti akmenys buvo atgabenti iš Uralo kalnų.

Pagrindiniai dizaino elementai: akmenys, didelis krioklys, įtekantis į baseiną, upelis, formuotos pušys, daugiakamienė rojaus obelaitė, didelis gluosnis su akmeniniu suoliuku po juo, mišrus želdinimas, gyva ir spalvinga paletė, menininko Penny Hardy sukurtos vyro, moters ir vaiko skulptūros, tiltelis.

Augalai parinkti atsparūs gan dideliam šalčiui, kai kurie iš jų gerai pažįstami ir Lietuvoje: paprastoji raudoklė (Lythrum salicaria), ypač populiari pakrančių želdinime, viksvos (Carex), vandeninė mėta (Mentha aquatica), kiti, ypač rudeniui būdingi augalai — japoninės plukės (Japanese anemones), rūgtys (Persicaria), astilbės (Astilbe chinensis), astrancijos (Astrantia major), veronikos (Veronica longifolia). Šiame sode viena kitą papildančios spalvos užtikrina gerą vizualinį efektą.

Mažiau nebūtinai yra daugiau
Gina: Lankytojų simpatijų taip pat susilaukė „The Florence Nightingale Garden“, kurį Robert Myers suprojektavo kaip įsivaizduojamą ligoninės kiemą, iš trijų pusių aptvertą skulptūrine medžio pavėsine. Būtent šios sienos suteikia sodui išskirtinumo.

Lankytojai ypač žavėjosi medžiais — trimis nuostabiais beržais ir žydinčia rudenine alyva, dar vadinama septynių sūnų medžiu (Heptacodium miconioides). Sode pasodinta daugybė rudenį žydinčių augalų, pasikartojančių ir kituose parodos soduose, tačiau čia išskirtinai atrodė juodieji jurginai ‘Verrone’s Obsidian‘. Pasodinta įvairių veislių ežiuolių, kitų vaistinių augalų, pavyzdžiui, kininių rabarbarų ir hamamelių.

Nors sodas gausiai užpildytas įvairiais augalais, tačiau kartu elegantiškas. Šiuo atveju buvo pademonstruota, kad ne visada galioja taisyklė — mažiau yra daugiau.

Moderni „the parsley box garden“ sodo elegancija

Lina: Šių metų paroda pirmą kartą istorijoje vyko rudenį, o ne pavasarį. Turbūt ir parodomieji sodai alsavo rudeniškomis spalvomis ir deriniais?

Gina: Iš tiesų, labai vyliausi pasisemti idėjų būtent rudeninio sodo dizainui. Bet tenka pastebėti, kad ne visi parodomieji sodai atspindėjo šį sezoną.

Mano favoritas — dizainerio Alan Williams kurtas „The Parsley Box Garden“ sodas. Šis parodomasis sodas tapo sidabro medalio laimėtoju ir pelnė žmonių simpatijų apdovanojimą („People‘s Choice award“) mažesnių sodų („Artisan/Sanctuary Garden“) kategorijoje.

Tai tarsi lauko virtuvė, kur sujungiamos dvi aistros – sodininkystė ir maisto gaminimas. Sodo dizainas išsiskiria modernumu, grakštumu ir elegancija. Daugybės smulkių detalių visuma sukuria tikrą šedevrą.

Sodo užimamas plotas yra tik 63 kv.m. (9 m x 7 m). Toks sodas galėtų būti įrengtas užpildant mažo kiemelio erdvę arba kaip atskira erdvė didesniame sode. Tai labai jauki vieta ne tik leisti laiką kartu su šeima ir draugais, bendrauti, bet ir mėgautis savo užaugintomis daržovėmis, grožėtis žiedais.

Šis sodas moko pasižiūrėti į daržo zoną kitaip — nenustumiant jos į patį tolimiausią ir slapčiausią kampą, o kaip tik priartinant ją prie stalo.

Lina: Kokie augalai ten parinkti ir kaip sukomponuoti?

Gina: Daržas atribotas nuo kitų erdvių pakeltomis lysvėmis, kurios pagamintos iš degintos medienos. Lysvės užpildytomis valgomaisiais augalais. Čia auga gervuogės, spanguolės, braškės, burokėliai, cukinijos, pupelės, kale kopūstai ‘Black magic’, porai, salotos, ridikėliai, špinatai, pomidorai ‘Indigo Rose’, laiškiniai česnakai, mėtos ‘Chocolate’, mairūnai, raudonėliai, petražolės, čiobreliai.

Iš daugiamečių gėlių matėsi: kraujažolės (Achillea) ‘Terracotta’, kinmėtės (Agastache) ‘Blue Boa’, rasakilos, kiečiai (Artemisia maritima) ‘Coca-Cola’, rudbekijos (Rudbeckia fulgida var. Sullivantii) ‘Goldsturm’ ir (Rudbeckia subtomentosa) ‘Henry Eilers’, katžolės (Nepeta x faassenii) ‘Junior Walker’, ‘Kit Cat’, katžolės (Nepeta subsessilis) ‘Sweet Dreams’, ežiuolės (Echinacea purpurea) ‘White Swan’, rūgtys (Persicaria amplexicaulis) ‘Fat Domino’ ir ‘Blackfield’, šalavijai (Salvia) ‘Amistad’, ‘Amethyst’ ir ‘Caradonna’, astrai (Aster) ‘Little Carlow’ ir dar daug kitų.

Erdvė apsupta medžiais — ant špalerų formuotomis kriaušėmis, obelimis (Malus) ‘Evereste‘, sedulomis (Cornus kousa var. Chinensis), jie sukuria vertikalumo ir sukuria uždarumo jausmą.

Rudenį žydintys augalai „finding our way: an nhs tribute garden“ sode
Lina: Kokie dar sodai krito į akį ir privertė stabtelėti?

Gina: Mane sužavėjo „Finding Our Way: An NHS Tribute Garden“ sodas, sukurtas Naomi Ferrett-Cohen. Įspūdingas įėjimas į sodą sukurtas medinių arkų pagalba. Sodo struktūrą papildo įgilinta erdvė poilsiui, kurią įrėmina pakelti vandens baseinai bei daugybė žydinčių gėlių. Vanduo švelniai teka žemyn arkose įfrezuotais latakais į didesnius baseinus. Horizontaliais, vingiuojančiais latakais vanduo cirkuliuoja ratu aplink visą sodą. Taip sukuriamas švelnus, neįkyrus garsas sode.

Šiame sode buvo panaudota gausi suderintų spalvų paletė, kuri puikiai atspindėjo rudens tematiką.

Pagrindiniai augalai šiame sode: ašuotės (Stipa gigantea, Anemanthele lessoniana), blyškioji ežiuolė (Echinacea pallida), rūgtis (Persicaria) ‘Firetail’, astrai (aster) ‘Little Carlow’, kraujažolės (Achillea) ‘Walther Funke’, jurginai ‘Thomas Edison’. Galiu teigti, kad pastarieji vėl grįžta į madą — paskutinį kartą jurginai buvo tokie populiarūs maždaug prieš 40 metų.
Be galo patiko meistriškai suderinti vario raudonumo miskantai bei vario spalvos latakai arkose. Įspūdį dar labiau sustiprino apšvietimas sutemus.

Įkvėpimas iš šiaurės — „the finnish soul garden“ sodas
Lina: Koks dar vienas sodas paliko įspūdį?

Gina: Galėčiau paminėti dizainerio Taina Suonio sukurtą rafinuotą „The Finnish Soul Garden“ sodą. Šis minimalistinis ir modernus sodas puikiai atspindėjo suomių dvasią ir alsavo prabangiu paprastumu.

Sodas reprezentuoja Suomijos biologinę įvairovę: gana mažame plote pasodinta daug beržų, alksnis, gluosnis, obelis, šermukšnis, putinas, daugybė vaistinių augalų.

Tiek minkšta tekstūra, tiek gėlių spalvų paletė nuteikia labai raminančiai. O apželdintas pirtelės pastato stogas atrodo be galo žavingai.

Lina: Gina, kokių minčių parsivežėte iš šios parodos?

Gina: Paroda tikrai privertė susimąstyti — čia buvo gvildenama daug ekologinių, bioįvairovės temų. Sodininkystė yra tarsi keistas žaidimas su gamta. Dažnu atveju kuo mažiau įsikišimo, tuo geriau. Tačiau kuriant dizainą vertėtų nepamiršti ir estetikos, atitraukiančios mus nuo šurmulio, suteikiančios ramybės ir poilsio akimirkų. „RHS Chelsea Flower Show 2021“ skatina į dizainą žiūrėti atsakingai ir ieškoti pusiausvyros bei darmės tiek gamtai, tiek žmonėms.

Parodos sodai pavaizdavo vasaros pabaigai ir rudeniui aktualius gražiausius derinius. Yra daugybė augalų, tokių kaip rudbekijos, jurginai, šalavijai, snapučiai, kurie žydi iki pirmųjų šalnų ir suteikia sodui spalvų. Pasirinkdami tinkamus augalus, galime pratęsti sodo gyvavimo laiką.

Atsižvelgiant į parodoje matytas tendencijas, siūlyčiau pagalvoti ir apie vandens elementus sode. Tačiau jų turėtų būti ne per daug — balansas turėtų būti išlaikytas.

Lina: Ačiū, Gina, už tokią išsamią parodos apžvalgą. Bent akies krašteliu jaučiuosi ten pabuvojusi ir aš.


GELTONAS KARUTIS